040 881 589
02 620 94 00
Grajska cesta 27, 9250 G. Radgona
Bolezni srca in ožilja
Kot že samo ime pove, bolezni srca in ožilja ali kardiovaskularne bolezni prizadenejo srce ali ožilje oziroma oboje hkrati. Spadajo med največje vzroke prezgodnje smrti v Evropi in nasploh po svetu. Ker gre za skupino mnogih bolezni, se bomo posvetili nekaj najpogostejšim, s katerimi se srečujemo vsak dan v naši praksi. 
Zvišan krvni tlak
Zvišan krvni tlak, imenovan tudi hipertenzija, je bolezen, ki poteka nemo, zato se je marsikdo ne zaveda, vendar jo je potrebno zdraviti oz. pozdraviti. Če ignoriramo stanje zvišanega srčnega tlaka, lahko nastopi možganska kap, srčnomišični infarkt, odpoved ledvic ali druge težave.
Kdaj je zvišan krvni tlak?
Kot vemo, se krvni tlak spreminja s položajem telesa, gibanjem, med spanjem je nižji kot v budnem stanju, ob stresu, bolečini in tudi ob različni prehrani se prav tako spreminja. Gre za normalno reakcijo organizma, ki jo imajo vsi ljudje, tudi oboleli za srčnim tlakom. 

Zvišan krvni tlak se opredeljuje po lestvici primernih vrednosti spodnjega (diastolični) in zgornjega (sistolični) krvnega tlaka, ki se določa po medicinskih raziskavah kot tvegana vrednost. Tako velja za bolezen arterijske hipertenzije vrednost nad 140 mmHg zgornjega in nad 90 mmhg spodnjega srčnega tlaka.

Koronarna srčna bolezen
To bolezen opredeljuje motnja oskrbe srčne mišice s krvjo. V večini primerov gre za aterosklerozo koronarnih žil, zelo redko za krč. Srčna mišica je nedvomno najbolj pomembna mišica telesa, ki dela neprenehoma, zato mora biti oskrba te mišice odlična. Če torej pride do slabše oskrbe, ta mišica doživlja umiranje na nek način, saj ne more delovati brez kisika. Gre za posledico bolezni ateroskleroze.
Ateroskleroza
Poapnenje žil ali ateroskleroza opisuje nalaganje oblog na stene žil arterij. V veliki meri so to maščobe holesterola, celic in vezivnega tkiva. V kasnejšem stanju se naloži še kalcij in pretok žile se bistveno zmanjša, zato kisik in kri ne moreta več neovirano teči do organa.  Medicinska stroka med najpogostejše vzroke prišteva kajenje, visok krvni tlak, previsoko telesno težo in holesterol. Le-tega delimo na dober holesterol  (HDL) in slab holesterol (LDL), ki se pogosteje kopiči na stenah žil. V krvi torej želimo čim nižje ravni slabega holesterola LDL.
Holesterol
Ta nujno potrebna voskasta, maščobi podobna snov je del vsake celice telesa oz membrane celice. Je tudi v žolču, živčnem tkivu, in je pomemben tudi za nastanek nekaterih hormonov in vitamina D. Holesterol v pogovornem pomenu opisuje previsoko raven v krvi. Holesterol pa delimo na dobrega in slabega. 

LDL holesterol je škodljiv, saj se nalaga na stenah žil, ter oži pretok krvi po ožilju. Angina pektoris, srčni infarkt, možganska kap ali motnje v prekrvavitvi okončin in organov so možne posledice, če je raven LDL-holesterola v krvi dlje časa previsoka.
HDL-holesterol je dober, zaščiten, koristen, ki čisti odvečne obloge v ožilju in v tkivih, ter ga skozi jetra potem izločamo preko žolča. Tega holesterola si želimo več v krvi.
Raziskave so pokazale, da ima več kot 60% Slovencev previsok holesterol. To razloži visoko stopnjo ateroskleroze pri srčno-žilnih bolnikih.

Srčni infarkt in angina pektoris
Angina pektoris je latinski izraz za stiskanje v prsih, kar je posledica zamašitve koronarnih arterij, ki oskrbujejo srčne mišice. Stiskanje se lahko širi tudi v znamenito levo roko ali vrat in ramena, ki napovedujejo srčni infarkt ali odmiranje srčne mišice, ki je ostala brez krvne oskrbe.

Srčni infarkt je lahko blažji in se večkrat pojavi kot opozorilo, včasih pa ni značilnih simptomov. Ko se odlušči del žilnih oblog, potuje ta delček kot krvni strdek, ki lahko popolnoma zapre žile, ki oskrbujejo srce. V tem primeru doživimo srčni infarkt, zastoj srca, ki se lahko brez posredovanja konča s smrtnim izidom.

Motnja srčnega ritma ali aritmija
Močno pospešeno bitje ali neenakomerno bitje srca nakazuje na motnjo srčnega ritma ali aritmijo. Normalen sinusni ritem je 60 do 100 udarcev srca na minuto. Bolezenske motnje srčnega ritma opisujejo ponavljajoče težave daljše obdobje ali zelo izrazite težave, ki lahko povzročijo motnje v krvnem obtoku in oskrbi organov s krvjo.

EKG je eden o preizkusov, ki razkrije  enakomernost bitja srca, moteno prevajanje impulzov srca, prirojene srčne napake in bolezni zaklopk s pomočjo grafičnega prikaza.
Vse bolezni srca, motnje ter akutna obolenja lahko povzročijo aritmijo. Pogosto nastopi aritmija tudi po srčnem infarktu, nemalokrat pa kot posledica hormonskih motenj, motenj ščitnice, vročinskih obolenj, skrite okužbe ali pomanjkanje mineralov v organizmu. Aritmija je lahko tudi posledica duševne obremenitve, alkohola, zdravil, pogosto pa medicina ni sposobna prepoznati  pravih vzrokov za nastanek motnje srčnega ritma. Zato se prevečkrat obrača na splošne dejavnike tveganja (kajenje, način življenja itd.), ki pa jih seveda ni mogoče posplošiti niti dokazovati objektivno.

Srčno popuščanje ali pešanje srca
Nastopi, ko srce nima moči, da bi črpalo dovolj krvi do organov za potrebe presnove. Posledično so organi slabo oskrbljeni in nastopijo hujše posledice, ki pa se sprva izkažejo za koristne, vendar ob daljšem trajanju povzročajo škodo srcu. Koronarna srčna bolezen, visok krvni tlak, redko tudi napaka na srčnih zaklopkah pa so vzroki za tako popuščanje srca. Spet splošni dejavniki tveganja (kajenje, način življenja itd.) dodatno povečajo možnost nastanka bolezni.
VITO terapija
VITO terapija naravnega zdravljenja je svoje rojstvo doživela prav pri srčnem infarktu osebe, ki je kljub odmrtju zadnje srčne stene doživela popolno okrevanje in celo nadpovprečno športno aktivnost. Bolezni srca in ožilja so naša specialna področja in največ pozornosti namenjamo zdravju prav tega. Enako kot pri vseh pristopih se osredotočamo na hrbtenico in živčne korene, ki oskrbujejo srce in organe, ti pa dodatno vplivajo na pojavljanje težav srčno-žilnih bolezni (trebušna slinavka, jetra, želodec itn.). Zgoraj naštete bolezni so pogosto povezane in se pogosto pojavljajo v kombinacijah dveh ali več simptomov. Naše razumevanje tega sistema je ključno za dolgoročno odpravljanje vzrokov in v naši praksi se nenehno potrjuje z odličnimi rezultati. Več o tej temi boste izvedel v pogovoru s terapevtom.